V prvom štvrťroku 2012 bol doposiaľ najvyšší počet vyhlásených konkurzov a povolených reštrukturalizácií za štvrťrok od roku 2006

01.06.2012 Bratislava

Bratislava, dňa 29. mája 2012 - SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o. spracovalo na základe rozhodnutí konkurzných súdov analýzu vývoja počtu a podielu vyhlásených konkurzov a povolených reštrukturalizácií v prvom kvartáli roku 2012 a jej závery porovnalo s rovnakým obdobím roku 2011.
V prvom štvrťroku 2012 sme zaznamenali doposiaľ najvyšší štvrťročný počet a podiel vyhlásených konkurzov a zároveň aj počet a podiel povolených reštrukturalizácií od roku 2006.
Do analýzy vstupovali podnikateľské subjekty a fyzické osoby – živnostníci, na majetok ktorých bol vyhlásený konkurz (vrátane subjektov, kde bola najskôr povolená reštrukturalizácia, ale následne bolo reštrukturalizačné konanie zastavené a bol vyhlásený konkurz), resp. ktorým bola povolená reštrukturalizácia (a reštrukturalizačné konanie trvá) a zároveň bolo možné tieto subjekty jednoznačne identifikovať (tie, ktoré majú pridelené IČO).

Vývoj počtu a podielu vyhlásených konkurzov

V prvom štvrťroku 2012 bolo vyhlásených 123 konkurzov, čo je o 12, t. j. o
10,81 % viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roku (111 vyhlásených konkurzov). V januári 2012 bolo 43 a v marci 45 vyhlásených konkurzov – ide s výnimkou februára 2011 (46 vyhlásených konkurzov) o najvyššie mesačné počty vyhlásených konkurzov za celé obdobie, počas ktorého spoločnosť SCB - Slovak Credit Bureau, s.r.o. analyzuje vývoj konkurzov, t. j. od roku 2006. Počet vyhlásených konkurzov za prvý kvartál roku 2012 zároveň predstavuje najvyšší počet vyhlásených konkurzov za obdobie štvrťroka (akéhokoľvek od roku 2006).
Vývoj počtu a podielu vyhlásených konkurzov bol v jednotlivých sekciách ekonomických činností a v jednotlivých krajoch rozdielny tak v prvom štvrťroku 2012, ako aj medzi porovnávanými štvrťrokmi navzájom. V nasledovných štatistikách nie sú zahrnuté podnikateľské subjekty a fyzické osoby - živnostníci, ktorí nemali uvedený predmet svojej činnosti kódom SK NACE, resp. nemali uvedené svoje sídlo.

V šiestich sekciách ekonomických činností nebol v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch súčasne vyhlásený ani jeden konkurz: ťažba a dobývanie (sekcia B); dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu (sekcia D); finančné a poisťovacie činnosti (sekcia K); verejná správa a obrana; povinné sociálne zabezpečenie (sekcia O); činnosti domácností ako zamestnávateľov; nediferencované činnosti v domácnostiach produkujúce tovary a služby na vlastné použitie (sekcia T); činnosti extrateritoriálnych organizácií a združení (sekcia U).
V prvom kvartáli 2012 k uvedeným šiestim sekciám pribudli ďalšie tri: vzdelávanie (sekcia P); zdravotníctvo a sociálna pomoc (sekcia Q) a umenie, zábava a rekreácia (sekcia R).
Najväčší počet vyhlásených konkurzov bol v prvom kvartáli roku 2012 a 2011 (rovnako ako v predchádzajúcich analyzovaných štvrťrokoch a rokoch) v sekciách veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel a motocyklov (sekcia G), priemyselná výroba (sekcia C) a stavebníctvo (sekcia F). Naopak, najmenší počet vyhlásených konkurzov bol v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch v sekciách dodávka vody; čistenie a odvod odpadových vôd, odpady a služby odstraňovania odpadov (sekcia E) a ostatné činnosti (sekcia S). Poradie ostatných sekcií v prvom štvrťroku 2012 sa odlišovalo od ich poradia v prvom štvrťroku 2011 (graf č. 1).

Graf č. 1: Vývoj počtu vyhlásených konkurzov v sekciách* za 1. Q 2011 a 2012 (na konci článku)
Zdroj: Univerzálny register Plus SR, SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o.
*sekcie (zoskupenia) ekonomických činností podľa Štatistickej klasifikácie ekonomických činností: veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel a motocyklov (sekcia G); priemyselná výroba (sekcia C); stavebníctvo (sekcia F); činnosti v oblasti nehnuteľností (sekcia L); odborné, vedecké a technické činnosti (sekcia M); poľnohospodárstvo, poľovníctvo a rybolov (sekcia A); doprava a skladovanie (sekcia H); ubytovacie a stravovacie služby (sekcia I); administratívne a podporné služby (sekcia N); informácie a komunikácia (sekcia J); dodávka vody; čistenie a odvod odpadových vôd, odpady a služby odstraňovania odpadov (sekcia E); ostatné činnosti (sekcia S); vzdelávanie (sekcia P); zdravotníctvo a sociálna pomoc (sekcia Q); umenie, zábava a rekreácia (sekcia R); ťažba a dobývanie (sekcia B); dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu (sekcia D); finančné a poisťovacie činnosti (sekcia K); verejná správa a obrana; povinné sociálne zabezpečenie (sekcia O); činnosti domácností ako zamestnávateľov; nediferencované činnosti v domácnostiach produkujúce tovary a služby na vlastné použitie (sekcia T); činnosti extrateritoriálnych organizácií a združení (sekcia U).


Napriek celkovej tendencii k medziročnému nárastu počtu vyhlásených konkurzov v prvom štvrťroku 2012 oproti prvému štvrťroku 2011 za SR celkom, sme v štyroch sekciách: priemyselná výroba (sekcia C); vzdelávanie (sekcia P); zdravotníctvo a sociálna pomoc (sekcia Q) a umenie, zábava a rekreácia (sekcia R) zaznamenali opačný vývoj – pokles ich počtu. V dvoch sekciách: doprava a skladovanie (sekcia H) a administratívne a podporné služby (sekcia N) sa počet vyhlásených konkurzov medziročne nezmenil.

Vysoký počet vyhlásených konkurzov (povolených reštrukturalizácií) v sekcii ekonomických činností (regióne) automaticky neznamená, že ide o odvetvie (región) s vysokým rizikom bankrotu. Dlhodobo sa nám ako ukazovateľ s vyššou vypovedacou schopnosťou pri hodnotení odvetví (regiónov) javí podiel počtu vyhlásených konkurzov (povolených reštrukturalizácií) k celkovému počtu subjektov pôsobiacich v danom odvetví (regióne). Napríklad z pohľadu počtu vyhlásených konkurzov je už niekoľko rokov ako aj v jednotlivých kvartáloch na prvom mieste sekcia G - veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel a motocyklov, ktorá bola z hľadiska podielu vyhlásených konkurzov v prvom štvrťroku 2011 siedma a v prvom štvrťroku 2012 piata z dvanástich sekcií, v ktorých bol v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch vyhlásený aspoň jeden konkurz.

Z hľadiska podielu vyhlásených konkurzov mali v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch najvyšší podiel štyri sekcie ekonomických činností, z ktorých dve si medziročne vymenili svoje poradie (graf č. 2). V prvom štvrťroku 2012 sme najvyšší podiel vyhlásených konkurzov zaznamenali v sekciách: dodávka vody; čistenie a odvod odpadových vôd, odpady a služby odstraňovania odpadov (sekcia E – najvyšší podiel mala aj v prvom štvrťroku 2011, pričom patrila medzi sekcie s najnižším počtom vyhlásených konkurzov), činnosti v oblasti nehnuteľností (sekcia L – štvrtý najvyšší podiel v prvom štvrťroku 2011); doprava a skladovanie (sekcia H – rovnako tretí najvyšší podiel mala aj v prvom štvrťroku 2011) a priemyselná výroba (sekcia C – druhý najvyšší podiel v prvom štvrťroku 2011). Naopak, najmenší podiel vyhlásených konkurzov bol v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch v sekciách stavebníctvo (sekcia F – patrila medzi sekcie s najvyšším počtom vyhlásených konkurzov), informácie a komunikácia (sekcia J) a poľnohospodárstvo, poľovníctvo a rybolov (sekcia A). Poradie ostatných sekcií v prvom štvrťroku 2012 sa odlišovalo od ich poradia v prvom štvrťroku 2011.

Graf č. 2: Vývoj podielu vyhlásených konkurzov v sekciách za 1. Q 2011 a 2012 v % (na konci článku)
Zdroj: Univerzálny register Plus SR, SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o.

V rovnakých sekciách, v ktorých sme zaznamenali pokles počtu vyhlásených konkurzov, poklesol aj ich podiel (sekcie C, P, Q, R). V sekciách, v ktorých sme nezaznamenali medziročnú zmenu v počte vyhlásených konkurzov, v dôsledku nárastu počtu podnikajúcich subjektov v daných odvetviach poklesol podiel vyhlásených konkurzov (sekcie H, N).

Nie len v rámci jednotlivých sekcií ekonomických činností, ale aj v rámci regiónov, sme v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch ako aj v samotnom prvom štvrťroku 2012 zaznamenali rozdielne tendencie vo vývoji počtu a podielu vyhlásených konkurzov. Poradie krajov z hľadiska počtu vyhlásených konkurzov sa v prvom kvartáli roku 2012 odlišovalo od ich poradia v rovnakom období roku 2011 (graf č. 3) s výnimkou dvoch krajov, poradie ktorých sa medziročne nezmenilo: Prešovského kraja (tretí v poradí) a Nitrianskeho kraja (siedmy v poradí).
Obvykle za predchádzajúce analyzované štvrťroky, ako aj v prvom kvartáli roku 2012, prvý v poradí Bratislavský kraj, bol v rovnakom období roku 2011 druhý za Banskobystrickým krajom (štvrtý v prvom štvrťroku 2012). Za Bratislavským krajom nasledovali v prvom štvrťroku 2012 Žilinský kraj (štvrtý v prvom štvrťroku 2011) a Prešovský kraj (rovnako tretí aj v prvom štvrťroku 2011). Naopak, najmenší počet vyhlásených konkurzov bol v prvom štvrťroku 2012 v Košickom kraji (piaty v prvom štvrťroku 2011) a v rovnakom období predchádzajúceho roka v Trenčianskom kraji (šiesty v prvom štvrťroku 2012).
V troch krajoch – v Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom, sme zaznamenali opačnú tendenciu vývoja počtu vyhlásených konkurzov v porovnaní s vývojom za SR celkom – medziročný pokles ich počtu.

Graf č. 3: Vývoj počtu vyhlásených konkurzov v krajoch* za 1. Q 2011 a 2012(na konci článku)
Zdroj: Univerzálny register Plus SR, SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o.
*klasifikácia krajov: Bratislavský (BL), Žilinský (ZI), Prešovský (PV), Banskobystrický (BC), Trnavský (TA), Trenčiansky (TC), Nitriansky (NI), Košický (KI) kraj

Rovnaké poradie z hľadiska podielu (graf č. 4) a zároveň počtu vyhlásených konkurzov si zachovali v prvom štvrťroku 2012 iba dva kraje s ich najvyššími počtami a podielmi – Bratislavský kraj (štvrtý v poradí v prvom štvrťroku 2011) a Žilinský kraj (tretí v poradí v prvom štvrťroku 2011). Rovnaké – šieste poradie z hľadiska podielu vyhlásených konkurzov v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch mal iba Trnavský kraj, poradie ostatných krajov sa odlišovalo. Naopak, najnižší podiel vyhlásených konkurzov v prvom štvrťroku 2012 bol v Nitrianskom kraji (siedmy v poradí v prvom štvrťroku 2011) a v prvom štvrťroku 2011 v Trenčianskom kraji (piaty v poradí v prvom štvrťroku 2012).
V rovnakých troch krajoch, v ktorých sme zaznamenali medziročný pokles počtu vyhlásených konkurzov, poklesol aj ich podiel (v Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom kraji).

Graf č. 4: Vývoj podielu vyhlásených konkurzov v krajoch za 1. Q 2011 a 2012 v % (na konci článku)
Zdroj: Univerzálny register Plus SR, SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o.

Vývoj počtu a podielu povolených reštrukturalizácií

Rovnaký záver o najvyššom počte vyhlásených konkurzov v prvom štvrťroku 2012 v porovnaní s akýmkoľvek štvrťrokom od roku 2006 sa vzťahuje aj na povolené reštrukturalizácie. V prvom kvartáli roku 2012 bolo povolených 29 reštrukturalizácií, čo predstavuje nárast ich počtu oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roku (23) o 6, t. j. o 26,09 %. Medziročné tempo nárastu počtu povolených reštrukturalizácií však výraznejšie prevýšilo tempo nárastu počtu vyhlásených konkurzov (10,81 %). Napriek nárastu počtu povolených reštrukturalizácií sa tieto ako alternatíva konkurzov ešte stále využívajú v relatívne malej miere. Za hlavné dôvody považujeme náročnosť úkonov súvisiacich s procesom reštrukturalizácie a nutnosť súčinnosti veriteľov ako aj ich ochoty uspokojiť svoje pohľadávky postupne, za dlhší čas a riziká s tým spojené.

Obdobne ako v prípade vyhlásených konkurzov sme zaznamenali rozdiely v jednotlivých sekciách a krajoch čo sa týka tak počtu ako aj podielu počtu povolených reštrukturalizácií k počtu subjektov s rovnakým predmetom činnosti, resp. podnikajúcim v rovnakom regióne, a to tak v rámci prvého štvrťroka 2012, ako aj medzi analyzovanými štvrťrokmi navzájom.
V desiatich sekciách ekonomických činností nebola v prvom kvartáli roku 2011 a 2012 súčasne povolená ani jedna reštrukturalizácia: poľnohospodárstvo, poľovníctvo a rybolov (sekcia A); ťažba a dobývanie (sekcia B); dodávka vody; čistenie a odvod odpadových vôd, odpady a služby odstraňovania odpadov (sekcia E); finančné a poisťovacie činnosti (sekcia K); povinné sociálne zabezpečenie (sekcia O); vzdelávanie (sekcia P); umenie, zábava a rekreácia (sekcia R); ostatné činnosti (sekcia S); činnosti domácností ako zamestnávateľov; nediferencované činnosti v domácnostiach produkujúce tovary a služby na vlastné použitie (sekcia T); činnosti extrateritoriálnych organizácií a združení (sekcia U). V prvom kvartáli roku 2011 nebola ani jedna povolená reštrukturalizácia ešte v ďalšej sekcii - informácie a komunikácia (sekcia J).
Poradie šiestich z celkového počtu jedenásť sekcií, v ktorých bola v obidvoch analyzovaných štvrťrokoch povolená aspoň jedna reštrukturalizácia, zostalo medziročne zachované (graf č. 6). Najviac povolených reštrukturalizácií v prvom štvrťroku 2012 bolo v sekciách priemyselná výroba (sekcia C – rovnako najvyšší počet mala aj v prvom štvrťroku 2011), stavebníctvo (sekcia F – tretia v poradí sekcií v prvom štvrťroku 2011), veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel a motocyklov (sekcia G – druhá v poradí sekcií v prvom štvrťroku 2011) a doprava a skladovanie (sekcia H – rovnako štvrtý najvyšší počet mala aj v prvom štvrťroku 2011).
Najnižšie počty povolených reštrukturalizácií (jedna povolená reštrukturalizácia) boli v obidvoch analyzovaných kvartáloch v sekciách činnosti v oblasti nehnuteľností (sekcia L); odborné, vedecké a technické činnosti (sekcia M); administratívne a podporné služby (sekcia N) a zdravotníctvo a sociálna pomoc (sekcia Q).

Graf č. 6: Vývoj počtu povolených reštrukturalizácií v sekciách za 1. Q 2011 a 2012 (na konci článku)
Zdroj: Univerzálny register Plus SR, SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o.

Napriek celkovej tendencii k medziročnému nárastu počtu povolených reštrukturalizácií v prvom štvrťroku 2012 oproti prvému štvrťroku 2011 za SR celkom, sme v dvoch sekciách: veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel a motocyklov (sekcia G) a dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu (sekcia D) zaznamenali opačný vývoj – pokles ich počtu.
V piatich sekciách: doprava a skladovanie (sekcia H); činnosti v oblasti nehnuteľností (sekcia L); odborné, vedecké a technické činnosti (sekcia M); administratívne a podporné služby (sekcia N) a zdravotníctvo a sociálna pomoc (sekcia Q) sa počet povolených reštrukturalizácií medziročne nezmenil.

S výnimkou sekcie s najvyšším podielom povolených reštrukturalizácií v prvom štvrťroku 2012 - priemyselná výroba (sekcia C) a sekcie s najnižším podielom povolených reštrukturalizácií v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch - odborné, vedecké a technické činnosti (sekcia M) platilo, že poradiu sekcií podľa počtu povolených reštrukturalizácií nezodpovedá poradie podľa ich podielu (graf č. 7 - kvôli prehľadnosti grafu bola z neho vyradená sekcia D, ktorá mala v prvom kvartáli roku 2011 výrazne najvyšší podiel povolených reštrukturalizácií, pričom v druhom kvartáli roku 2012 v nej nebola povolená ani jedna reštrukturalizácia).

Graf č. 7: Vývoj podielu povolených reštrukturalizácií v sekciách za 1. Q 2011 a 2012 v % bez sekcie D (na konci článku)
Zdroj: Univerzálny register Plus SR, SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o.

V rovnakých sekciách, v ktorých sme zaznamenali pokles počtu povolených reštrukturalizácií, poklesol aj ich podiel (sekcie G, D) a v rovnakých piatich sekciách, v ktorých sa nezmenil počet povolených reštrukturalizácií (sekcie H, L, M, N, Q), sa nezmenil ani ich podiel.

Poradie krajov podľa počtu povolených reštrukturalizácií sa medziročne výrazne odlišovalo (graf č. 8). V prvom štvrťroku 2012 bolo najviac povolených reštrukturalizácií v Bratislavskom kraji (v prvom štvrťroku 2011 bol až piaty v poradí), za ním nasledoval Prešovský kraj (prvý v poradí v prvom štvrťroku 2011). V treťom v poradí, v Trnavskom kraji, nebola v prvom štvrťroku 2011, ako v jedinom z krajov, povolená ani jedna reštrukturalizácia. Ani jedna reštrukturalizácia nebola povolená v prvom štvrťroku 2012 tiež v jedinom - Nitrianskom kraji (piaty v poradí v prvom štvrťroku 2011).

Graf č. 8: Vývoj počtu povolených reštrukturalizácií v krajoch za 1. Q 2011 a 2012 (na konci článku)
Zdroj: Univerzálny register Plus SR, SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o.

Napriek celkovej tendencii k medziročnému nárastu počtu povolených reštrukturalizácií v prvom kvartáli roku 2012 oproti prvému kvartálu roku 2011 za SR celkom, sme v troch krajoch – v Prešovskom, Banskobystrickom a Nitrianskom zaznamenali ich pokles a v dvoch krajoch – v Košickom a Trenčianskom sa ich počet nezmenil.

Poradie krajov z hľadiska podielu povolených reštrukturalizácií sa v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch výrazne neodlišovalo od poradia podľa ich počtu (graf č. 9). Rovnaké poradie v prvom štvrťroku 2012 mali prvý v poradí - Bratislavský kraj a posledné tri kraje – Nitriansky, Banskobystrický a Trenčiansky kraj. Poradie zvyšných štyroch krajov sa odlišovalo iba o jednu pozíciu. V prvom štvrťroku 2011 mali rovnaké poradie z hľadiska počtu aj podielu povolených reštrukturalizácií tretí Košický kraj, štvrtý Trenčiansky kraj a posledný Trnavský kraj. V tomto štvrťroku sme zaznamenali najväčší rozdiel medzi poradím podľa počtu povolených reštrukturalizácií (piaty v poradí) a podľa ich podielu (siedmy v poradí) v Bratislavskom kraji.
Poradie krajov podľa podielu povolených reštrukturalizácií sa ale výrazne odlišovalo medzi porovnávanými štvrťrokmi navzájom. Najvyšší podiel povolených reštrukturalizácií v prvom štvrťroku 2012 bol v Bratislavskom kraji (siedmy v poradí v prvom štvrťroku 2011), v Trnavskom kraji (v prvom štvrťroku 2011 v ňom nebola povolená ani jedna reštrukturalizácia) a v Prešovskom kraji (druhý v poradí v prvom štvrťroku 2011). Naopak, najmenší podiel bol (bez Nitrianskeho kraja, kde nebola povolená ani jedna reštrukturalizácia) v Banskobystrickom kraji, ktorý mal najvyšší podiel povolených reštrukturalizácií v prvom štvrťroku 2011.

Graf č. 9: Vývoj podielu povolených reštrukturalizácií v krajoch za 1. Q 2011 a 2012 v % (na konci článku)
Zdroj: Univerzálny register Plus SR, SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o.

V troch krajoch, v ktorých medziročne v prvom kvartáli roku 2012 oproti prvému kvartálu roku 2011 poklesol počet povolených reštrukturalizácií, poklesol aj ich podiel – v Prešovskom, Banskobystrickom a Nitrianskom kraji a v dvoch krajoch – v Košickom a Trenčianskom sa ich podiel nezmenil.


O spoločnosti SCB – Slovak Credit Bureau:

Spoločnosť SCB - Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku dvoch slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom SCB - Slovak Credit Bureau zabezpečuje aj technický servis a služby klientskych centier.

Spoločnosť SCB - Slovak Credit Bureau je prevádzkovateľom významného informačného portálu Univerzálny register Plus obsahujúceho komplexné informácie o všetkých subjektoch na Slovensku, vrátane informácií o ich platobnej disciplíne.

Spoločnosť SCB - Slovak Credit Bureau bola založená v máji 2004 a jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete. Na českom trhu pôsobí prostredníctvom svojej sesterskej spoločnosti CCB - Czech Credit Bureau, a.s.

Zuzana Lacová
 

Vyberte región